Parimal viisi kirjeldati meie lugu ajakirjanduses:
“Ave istus Poola väikelinna jäätisekohvikus ja maiustas. 2019. aastal elasid nad võrkpallitreenerist abikaasa Rainer Vassiljeviga ja väikese pojaga keset Euroopat ja kohalikus kaubanduskeskuses lõuna veetmine hea kohvi ja maitsva jäätisega oli tema jaoks tähtis koosolemise aeg. „Nendest maitsetest jäid minusse emotsioonid,” ütleb ta.
Ave emapuhkus hakkas lõppema ja ta pidi endale leidma uue väljakutse. Meel oli mõru, et midagi sobivat polnud silmapiiril. Abikaasa ja tema itaallasest töökaaslane viskasid jäätisekohviku laua taga õhku mõtte, et Ave uus amet võiks olla gelato-meister. „Mõtlesin, et see on nali. Itaallaste kirg toidu vastu on nakkav, aga jäätise valmistamine retsepti järgi – pole mulle.”
Ära iial ütle iial. Idee ristiisal oli varuks õlekõrs: tema tuttaval on Helsingis gelato-kohvik ja ta võib Ave välja õpetada. „Ütlesin, et minge Kuu peale,” lausub Ave. Abikaasa Rainer võttis vedu – talle tundus, et naisele võiks sedasorti ettevõtmine sobida ja meeldida. 2019. aasta lõpus põrutatigi külla võõrale mehele, kes lubas nad oma kööki itaallaste jäätiste saladuste juurde. „Kuigi see polnud esialgu minu unistus, aga läbi mitmete kokkulangevuste mõistsin ma, et see on põnev väljakutse.”
2022. aasta kevadel osales Ave Töötukassa alustava ettevõtja koolitusel. See lisas usku luua Minu Gelato bränd ja vedada pereettevõtet LumiLiil OÜ. Siis tuli koroonapandeemia. „Itaaliapärase käsitööjäätise pakkumine Virumaal tundus järsku eksklusiivne – kes seda ikka enam osta soovib?” Kirglikke itaallaste külm ja väherasvane maius vallutas siiski virulaste südamed. 2021 aastal tõusis see koduste ja eksootiliste maitsetega jäätis Lääne-Virumaa parima toidutoote tiitli nominendiks.”
Autor: Anu Viita-Neuhaus